~Ya Allah, bahagiakan kami dunia akhirat bersama selamanya~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Monday, July 6, 2009

,,>10 Wasiat Untuk Diamalkan<,,


1 Wahai kawanku
Segeralah tunaikan solat di awal waktu
Di kala mendengar azan
Usahakanlah semampu yang terdaya
Ini membuktikan kesungguhan anda
Di situ ada sumber kejayaan
Di situ ada sumber pertolongan
Di situ ada sumber taufiq
Perhatikanlah banyak perintah ayat al-Quran,
….dimulakan dengan menyebut solat di awalnya
Juga di medan perang. Walaupun…
di saat genting dan cemas
2 Wahai kawanku
Bacalah al-Quran dan cuba memerhati mesejnya
Selalulah berzikir dan cari ilmu walaupunn sedikit
Kurangilah dengan masa yang tidak bertujuan
Sesungguhnya al-Quran adalah
sumber asli lautan ilmu
Sumber hidayah kepada anda dan saya
Bacalah al-Quran, kelak ia memberi syafaat
Sentiasalah membaca, menghafal dan…
cuba hayati mesej arahannya
Selalu berzikir, berzikir dan terus berzikir!!!
Di sini ada ketenteraman
Di sini ada kedamaian
Di sini ada kesalaman
Jadilah hamba yang sejahtera
3 Wahai kawanku
Dorongkanlah diri untuk menguasai
bahasa al-Quran
Mulakan dulu walaupun sepatah perkataan
Sebenarnya anda telah lama bermula
Iaitu sejak anda solat setiap hari
Sebut dulu walaupun tak paham
Antara malapetaka pertama menimpa umat kita…
ialah kecuaian menguasai bahasa agamanya
juga mengutamakan bahasa pasar
Ayuh!!!Apa tunggu lagi?????
Bukalah ruang walaupun seminit!!
4 Wahai kawanku
Usahlah bertarung ide tanpa adabnya
Berdebatlah jika kiranya berbuahkan kebaikan
Awasilah pertengkaran
kerana di sana ada unsur lain membisikkan?
Syaitannn namanya!!!
5 Wahai kawan
Senyumlah selalu tapi bersederhanalah
dalam ketawa
Rasulullah saw adalah
yang paling banyak senyum
Baginda ketawa tetapi kena pada tempatnya
Tapi berpada-pada sahaja, wahai kawan!
Plato juga mengharap agar pementasan hiburan
yang tidak bermutu, terlalu banyak ketawa bodoh,
hanya disaksikan oleh golongan hamba abdi
dan orang upahan asing!
Begitu juga Aristotle berpendapat
supaya golongan belia ditegah daripada
menyaksikan hiburan-hiburan yang membolehkan
perbuatan ketawa berlebih-lebihan
Supaya tidak menular
Keburukan dalam diri!!!
6 Wahai kawanku
Seriuslah selalu dan berguraulah berpatutan
Tanpa serius, hilanglah kesungguhan
Tanpa bergurau, tawarlah kehidupan
Kata seorang penyair :
Berikan kerehatan kepada jiwamu
yang sibuk dengan berfikir
ubati dengan bergurau
Tapi,
Kalau mengubatinya dengan bergurau
mestilah dalam batas
Seperti kau memasukkan garam
ke dalam gulai
7 Wahai kawanku
Kawallah nada suaramu
setakat yang diperlukan
oleh pendengar di depanmu
Janganlah jadi seperti orang bodoh
Bahkan menyakitkan hati orang lain pula!!!
Lukman Hakim juga
mencela orang yang tidak pandai
menjaga nada suara pada tempatnya
Itulah katanya suara keldai!!!
Surah al-Isra’memberi tip kepada kita….
Jangan keraskan suaramu dalam solat
Tapi jangan pula merendahkannya
Carilah jalan tengah antara keduanya
8 Wahai kawanku
Usahlah mengumpat-umpat
Usahlah merendah-rendahkan pertubuhan lain
Bercakaplah jika ada unsur kebajikan
Ayuh, hindarilah mengumpat!
Tidak sekali mencabuli jemaah-jemaah yang lain!!!
Perkatakanlah kebaikan demi kebajikan bersama
Sukakah anda memakan daging? Pasti anda suka!!
Tapi sukakah anda memakan daging kawan anda
yang telah mati?? Sekali-kali tidak!!!!
Begitulah dosa orang yang mengumpat
Bertaubatlah jika anda mengumpat
Tapi mesti minta ampun terhadap orang umpatanmu
bersama!
Boleh mengumpat…apabila ada tujuan syarie
-untuk menuntut kezaliman apabila dizalimi
-untuk menghapuskan kemungkaran
-kerana memberi fatwa
-kerana memberi amaran kepada Muslim tentang kejahatan
-kerana mengisytiharkan kefasikan dan kejahatan
9 Wahai kawanku
Luaskanlah interaksimu dengan umat manusia
Sekalipun mereka tidak diminta berbuat demikian !!!
Salam kasih sayang adalah untuk semua
Salam kemesraan adalah untuk sejagat
Hulurkanlah, hulurkanlah salam perkenalan…!!!
Lihatlah pensyariatan ibadah haji
Pelbagai bangsa datang berkunjung!!!
Pelbagai lapisan datang berkunjung!!!
Pelbagai darjat datang berkunjung
Sama-sama menjunjung obor suci
Tidak mengenali tapi tak sepi
10 Wahai kawan
Maksimumkanlah faedah waktu anda dan
Tolonglah orang lain
supaya memanfaatkan masa
Hadkanlah masa penunaiannya
Biasakan hidup berjadual di hadapan
Bijaksanalah menggunakan waktu anda!
Bersegeralah, kerana
Sabda Nabi saw bermaksud :
“Bertindak segeralah melakukan amal…”
(diulanginya 7 kali)
Sayangilah masa saudaramu!!
Hormatilah waktu mereka!!
Usahlah berbicara meleret-leret…
Tanpa haluan dan noktahnya
Semoga panduan, tip, nasihat, tunjuk ajar
dan penulisan ini dapat dikongsi faedah bersama
Amin, amin, amin……..
Thursday, July 2, 2009

,,>15 Tips to Earning Rewards from Allah<,,



1-
Avoid Things that Allah has forbidden, including the great sins as well as continually performing the lesser sins, and perform what Allah orders us to perform:
The prophet peace be upon him said: "Allah has recorded the good deeds and the evil deeds. Then he made them clear: He who has intended a good deed and does not do it, Allah writes it down with Him as a performed good deed; but if he intends it and does perform it; Allah records for him from ten good deeds to seven hundred times that or more than that. If he intends to do an evil deed and does not do it, then Allah writes it down as a good deed; but if he intends an evil deed and performs it, Allah records it as one evil deed" (Sahih Al-Jami)

2- Reciting the Quran and pondering over it's meanings: The Prophet peace be upon him said, "Whoever recites one word from the Book of Allah will be rewarded for a good deed and ten more like it; and I don't say that Alif Lam Mim is a word but Alif is a word and Lam is a word and Mim is a word" (Alif Lam Mim is 3 Arabic Characters.)

3- Guiding people to righteous deeds: The prophet peace be upon him said, "Whoever guides one to a good thing will get the same reward as the person who performs the deed" (Sahih Al-Jami)


4- Enjoining good and eradicating evil: Allah revealed in the Quran, {Those of the children of Israel who went astray were cursed by the tongue of David, and of Jesus, son of Mary. That was because they rebelled and used to transgress. They restrained not one another from the wickedness they did. Verily, evil was that they used to do} (Al-Maida:78)
This is one of the obligatory duties that many people fail to perform today. Due to this reason, sins are being committed openly and without shame and no one is saying anything about them. The prophet peace be upon him said, "If the people see an evil deed and they do not change it, then Allah may inflict them all with a punishment".
Allah says in the Quran: "And the believers, men and women, are protecting friends of one another, they enjoin the right and forbid the wrong .. "

5- Supplications to Allah: It's the best act of worship as the Prophet peace be upon him said, "The most virtuous act of worship is supplication" (Sahih Al-Jami). It's very important to be certain that Allah will answer your supplication, the Prophet peace be upon him said: "There is no Muslim on this earth who supplicates to Allah except that Allah will give him what he asked or He will remove some evil from him, as long as he does not supplicate for something evil or as long as he does not supplicate for cutting of the ties of kinship and as long as he does not become impatient and say, 'I supplicated and supplicated and I was not responded to'"


6- Marrying religious women: The prophet peace be upon him said, "A woman is married for her religion, wealth or beauty; marry the religious women and you will prosper". He also said, "A thankful heart, a tongue that remembers Allah and a pious wife that helps you in your worldly and religious matters, is better than what the people are amassing" (Sahih Al-Jami)


7- Bringing up pious children and training them to have good Islamic character: The prophet peace be upon him said, "A man will be raised some degrees in Paradise and he will say, 'For what reason am I receiving this ?' He will be told, 'Because of your son asking forgiveness for you'"


8- Having good manners and character: The prophet peace be upon him said, "The most beloved of you to me and the closest of you to me in the Hereafter are those of you who have the best manners; the most hated of you to me and farthest from me in the Hereafter are those of you who have the best manners, those who speak and do not even care about what they are saying" (Sahih Al-Jami), and he also said, "The person of good manners will get the same reward as the person who prays during the night and fasts during the day" (Sahih Al-Jami).


9- Performing many voluntary prayers: This is particularly beneficial during the last third of the night in which the gates of the heavens are opened and the supplications are responded to. The prophet peace be upon him said, "Allah waits until one half or two-thirds of the night has passed and He says, 'My slaves, shall ask from no one except Me. Whoever asks from Me, I shall respond to him. Whoever asks Me for something, I will give it to him. Whoever asks for my forgiveness, I shall forgive him. And this continues until the dawn" (Sahih Al-Jami).

Similarly, performing the Sunnan prayers, is also a way of gaining Allah's pleasure and reward. These Sunnan prayers are two rakats before the dawn obligatory prayer, four before the noon obligatory prayer and four after it, two after the sunset prayer and two after the night prayer and the witr prayer.


10- Being obedient and respectful to one's parents: This is one of the greatest ways to attain Allah's pleasure and reward. Allah mentions worshipping Him together with obeying one's parents. Allah says in the Quran, "Your Lord has decreed that you worship none save Him, and that you show kindness to parents. If one of them or both of them attain to old age with you, say not 'File' unto them nor repulse them, but speak unto them a gracious word. And lower unto them the wing of submission through mercy and say, 'My Lord, have mercy on them both as they did care for me when I was little'" (Al-Isra)


11- Jihad in the way of Allah: A hadith of the Prophet peace be upon him says, "Being on guard in the way of Allah for one month is better than perpetual fasting for a year. Whoever dies while guarding in the way of Allah will be safe from the great frightening. And he will be provided his provisions, and smell the scent from paradise, and receive the reward of the one who guards until Allah resurrects him" (Sahih Al-Jami)


12- Remembering Allah at all times: The prophet peace be upon him stated that Allah said, "I am as My slave thinks I am. I am with him when he makes mention of Me. If he makes mention of Me to himself. I make mention of him to Myself and if me makes mention of Me in an assembly, I make mention of him in an assembly better than it." (Al-Bukhari).


13- Speaking the truth and not fearing punishment of anyone: The prophet peace be upon him, "The leader of the martyrs is Hamza ibn Abdul Muttalib and a person who faces an unjust ruler and advises him to do good and he is killed because of his speech" (Sahih Al-Jami)


14- Giving charity and spending in the way of Allah: Allah says in the Quran, "Those who spend their wealth by night and day, privately and publicity, verily their reward is with their Lord, and there shall no fear come upon them neither shall they grieve" (Al-Baqara 274). And Allah also says, "And spend of that which We have provided you before death comes to one of you and he says, 'My Lord if only You would reprieve me for a little while, then I would give alms and be among the righteous.' But Allah reprieves no soul when its term comes, and Allah is aware of what you do" (Al-Munafiqoon).


15- Learning the beneficial knowledge: One should learn that knowledge that will benefit him in the Hereafter and act by it in order to be a good example for others. The authentic knowledge is the one that is based on Quran and Sunnah

,,>JIWA DA'IE OTAK FAQIH<,,

Bismillah, ucapan selamat buat semua..moga senantiasa di bawah rahmat dan inayahNya..amin

Sekadar ingin berkongsi, email dari seorang sahabat lama...moga bermanfaat untuk kita semua.renung-renungkanlah...

Semasa hayat Hasan al-Banna, beliau pernah berhadapan dengan suatu peristiwa yang berlaku di bulan Ramadhan. Ahli Jemaah di sebuah masjid bertelagah soal rakaat Solat Tarawih, sama ada patut dibuat lapan atau dua puluh rakaat. Suasana begitu tegang sehingga timbul bahasa-bahasa yang keras.

Akhirnya, apabila Hasan al-Banna muncul, beliau ditanya oleh mereka yang bertelagah itu, mana satukah pendapat yang betul dalam hal ini?

Kata Hasan al-Banna, "apakah hukum solat tarawih dan apakah pula hukum menjaga kesatuan umat Islam?" Kata mereka, solat tarawih itu sunat, manakala menjaga kesatuan umat islam adalah wajib.

Lantas Hasan al-Banna menjawab, "apakah kamu mahu mengorbankan kesatuan umat islam yang wajib itu hanya kerana soal solat terawih yang sunat?! Bagi yang mahu menunaikan lapan, tunaikan lapan, bagi yang mahukan 20, bebas juga berbuat demikian".

Inilah yang saya maksudkan sebagai Jiwa Da'ie Otak Fiqh. Bagi kita yang berperanan sebagai Da'ie, perlu sentiasa ingat bahawa tugas kita adalah untuk mengumpulkan manusia seramai mungkin di bawah panji Islam. Untuk itu kita perlu mengamalkan suatu akhlak yang diajar oleh Nabi SAW untuk para Da'ie. Akhlak itu terpampang di dalam pelbagai peristiwa di zaman Nabi SAW dan hari ini, ia boleh disebut sebagai akhlak "Seek to Understand, Then to be Understood".


Kita perlu belajar untuk memahami mad'u yang diseru dan bukannya siang malam pagi petang berleter marahkan orang ramai yang tidak faham-faham akan mesej Islam yang kita cuba bawa. Dalam isu Hasan al-Banna di atas, jiwanya sebagai seorang Da'ie tidak melihat perbalahan soal afdhaliyyah Solat Terawih sebagai soal hukum atau masalah nas. Masalah yang berlaku di masjid berkenaan adalah masalah SIKAP dan CARA BERFIKIR. Ini bukannya masalah yang boleh diselesaikan dengan melambakkan sebanyak mungkin nas al-Quran dan Hadith kerana dengan cara berfikir yang salah, tiada siapa yang mampu menghargai nas al-Quran dan Hadith.
Inilah yang banyak berlaku di dalam masyarakat kita dan saya tidak menyalahkan orang ramai seandainya mereka 'bosan' dengan kebiasaan para ustaz yang asyik menyelesaikan masalah dengan pendekatan 'hukumnya ialah..."


Seorang Daie yang berjiwa Daie akan belajar untuk memahami mad'u yang diseru, sebelum dia boleh meletakkan harapan agar mad'unya memahami dakwah yang dia bawa. Mari kita semua bertafakur di KLCC Suria atau 1 Utama Shopping Complex selama 30 minit dan ukurlah berapa jarak manusia di situ dengan mimbar-mimbar masjid dan 'usrah' kita. Pernahkah kita menilai sudah berapa jauhkah masyarakat kita berubah dan sudah berapa jauhkan kita mengubah pendekatan dakwah kita untuk mengejar perubahan masyarakat?

Saya selalu terkenang dialog saya dengan seorang anak gadis kita yang telah 10 tahun membesar di England. Semenjak usianya 10 tahun dan kini telah 20, beliau dibesarkan di Boarding School, jauh dari alam Melayu malah Islam barangkali. Dia mengajukan soalan kepada saya, "do you believe in wearing scarf for Muslim girl? I don't believe in wearing scarf. If God doesn't want us to show our hair, then He will create us hairless!"

Soalannya amat provokatif. Dia juga bertanya soal kenapa mesti solat, kenapa tak boleh bela anjing di rumah dan sebagainya. Seandainya saya mengambil pendekatan jiwa Faqih otak Da'ie, mungkin saya akan menjelaskan hukum perempuan memakai tudung, tujuannya menurut al-Quran, ayat-ayat dari surah al-Ahzab dan an-Noor dan 1001 penjelasan yang disambut dengan menguap gadis tadi bersama abangnya yang senasib. Akhirnya saya akan kagum dengan diri sendiri terhadap betapa banyaknya dalil yang berjaya saya ingat dan bentangkan dengan fasih!

Tetapi saya cuba membawa gadis tersebut ke persoalan pokok. Saya sebutkan kepada gadis tadi, "semua soalan anda tadi adalah persoalan kelapan dan kesembilan kita. Ada persoalan awal yang perlu diselesaikan terlebih dahulu".

"Oh begitu. Baik, apa persoalan utama awak?", tanya gadis tadi.

"Menyelesaikan persoalan TUJUAN HIDUP!" jawab saya.

"Penting sangatkah nak tahu tentang tujuan hidup?", tanyanya lagi.

"Cuba awak bayangkan, kita adakan permainan bola sepak, tetapi di padang bola tiada tiang gol! Atau awak main golf tetapi tidak tahu di mana lubangnya. Apa rasanya kalau awak terlibat dalam permainan seperti itu?", saya menguji.

"Silly game.. mengarut!", ujarnya sambil tersengih.

"Well, kita mungkin ketawakan mereka yang main bola atau golf begitu, tetapi sebenarnya kita sedang ketawakan ramai manusia yang hidupnya tiada tiang gol dan tiada lubang golf. Kalau kita tak tahu tujuan hidup kita yang sebenar, bagaimana kita nak fokus dan membuat prioriti? Saya yakin saudari boleh setuju bahawa kegagalan untuk fokus dan membuat prioriti, pasti mengundang kegagalan. Betul tak?", saya meneruskan perbualan.
"I can agree on that, jadi soalannya sekarang ialah, apa tujuan hidup awak?", beliau bertanya lagi.

"Hmm, awak rasa, saya ada ke jawapannya? Awak ada jawapannya? Apa yang awak nak capai dalam hidup awak?", saya pula memberikan soalan bertubi-tubi saya.

"Saya nak berjaya dalam kerjaya dengan pendapatan millions per year", katanya dengan yakin.

"Bagi kita yang belum dapat pendapatan begitu, mungkin kita sangka itu tujuan hidup kita. Tapi bagi yang dah dapat, macam jutawan-jutawan dunia yang kita kenal, ketika mereka sampai ke puncak yang didaki, rupa-rupanya jiwa mereka masih kosong dan mereka masih terus bertanya, apakah untuk ini aku hidup? Akhirnya ramai di kalangan mereka yang bunuh diri atau sekurang-kurangnya gagal dalam rumahtangga. Awak rasa itu kejayaan ke?", saya bertanya kepadanya lagi.

"Hmm...", sepi tanpa jawapan...
"Saya rasa kita sama-sama tak ada jawapan sebab TUJUAN HIDUP kita telah ada sebelum kita lahir. Jika kita tanya lampu ni kenapa dia diciptakan, andai dia boleh menjawab, mungkin dia tak tahu kenapa dia berada di sini. Logiknya kita kena tanya kilang yang membuat lampu itu tadi. Dan kalau kita tanya ke kilang, mereka akan memberikan koleksi soalan dan jawapan di dalam sebuah KITAB bernama Instruction Manual. Begitulah juga dengan manusia. Jika mahu kepada jawapan, kenalah tanya kepada Tuhan yang menciptakan manusia iaitu Allah. Dan Allah telah memberikan kepada kita koleksi soalan dan jawapan di dalam Instruction Manual-Nya yang bernama..."

"Al-Quran! What does the Quran say about our PURPOSE OF LIFE?", gadis tersebut mengacukan soalannya.

"DAN tidaklah Aku jadikan Jin dan Manusia melainkan supaya mereka mengabdikan diri kepadaKu. Adz-Dzariyat 56". Jawabku.

Lantas saya mengambil peluang untuk menjelaskan secara ringkas kepada beliau konsep ibadah dalam Islam. Bahawa selain solat dan ibadah khusus yang lain, apa sahaja pekerjaan yang kita lakukan jika memenuhi kriteria Islam, maka ia jadi ibadah. Dan akhirnya saya membuat kesimpulan berikut:

"Andainya saudari boleh menerima hakikat yang kita perlukan Tuhan dalam hidup ini, maka barulah saya boleh menjawab soalan kenapa kita kena sembahyang. Kita perlu sembahyang kerana kita perlukan Tuhan dalam hidup ini. Dan jika saudari boleh setuju dengan kewajipan sembahyang, maka barulah saya boleh terangkan kenapa saudari kena pakai tudung. Jika kita mengadap Yang Di Pertuan Agung pun ada kod berpakaian, apatah lagi nak mengadap Allah di dalam sembahyang dan di luar sembahyang, tentunya kita kena bertudung kerana itu kehendak Dia. Dan jika awak setuju sampai ke situ, saya boleh jelaskan kenapa Islam tak benarkan kita bela anjing. Islam cuma mengajar, andai dijilat anjing, samaklah dengan air dan tanah. Tetapi Islam tidak pernah mengajar kita supaya membenci anjing dan memukulnya. Itu semua soal adat sahaja!"

Alhamdulillah dalam tempoh sejam pertemuan saya dengannya, itulah hasil perbincangan kami. Walaupun kesannya saya tidak pasti tetapi sekurang-kurangnya saya sudah mencuba untuk menghadapi mad'u saya dengan Jiwa Daie Otak Faqih dan tidak sebaliknya. Gadis itu ada latar belakang keluarga yang berbeza. Dia bukan seperti saya dan kehidupan saya. Kerana itulah saya mesti terlebih dahulu cuba belajar untuk memahami keadaan dia sebelum memutuskan apakah pendekatan dakwah yang patut saya ambil. Andai saya hamburkan kemarahan atas provokasi gadis tadi, tentulah perbualan kami terhenti di situ dan saya sekadar menggelengkan kepala sambil tersenyum secara sacarstic, "inilah perangai bebudak sekarang!"


Wednesday, July 1, 2009

,,>Layakkah diri ini?<,,


Ini dari adik ku, Nik Nadia Izyan..terima kasih ye dik..comel gambar ni..

dan juga dari Kak Sue yang comel..terima kasih kakakku..lama tak jumpa akak..

tetapi layakkah diri ini menjadi sahabat kepada kalian? menjadi persoalan buat diriku ini..

terlalu banyak kekurangan dan kelemahan diri ini..Ya Allah, ampunilah segala dosa kami dan rahmatilah kami...

,,^Sharing Is Caring^,,