~Ya Allah, bahagiakan kami dunia akhirat bersama selamanya~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Monday, September 14, 2009

,,>Lailatul Qadar Menggandakan Pahala<,,

“Sesungguhnya Kami menurunkan Al-Quran pada malam Lailatul Qadar. Tahukah kamu apakah malam Lailatul Qadar. Malam lailatul Qadar lebih baik dari 1000 bulan. Malaikat dan ruh turun pada malam itu dengan izin Tuhan mereka dari setiap perkara. Sejahtera malam itu hingga terbit fajar” (Surah Al-Qadr).

Malam Lailatul Qadar disebut didalam ayat Al-Quran dan banyak Hadis Rasulullah saw. Beribadah pada malam itu lebih baik dari beribadah 1000 bulan atau 83 tahun, menyamai umur panjang seorang insan. Beribadah pada malam adalah tersebut termasuk solat, tilawah Al-Quran, istighfar, berzikir dan sebagainya seperti ibadah di dalam Qiyamullail pada malam-malam yang lain.

calm_islam_by_issam_zerr

Berikut adalah Hadis-hadis Sahih riwayat Iman Al-Bukhari mengenai Malam Lailatul Qadar.

Dari Abu Hurairah ra dari Rasulullah saw bermaksud, “Sesiapa yang berpuasa Ramadan dengan penuh iman dan mengharap ganjaran Allah, diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu. Sesiapa yang mendirikan solat malam Lailatul Qadar dengan penuh iman dan mengharap ganjaran Allah, diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu”.

Beberapa orang Sahabat diperlihatkan malam lailatul Qadar didalam mimpi pada Tujuh Malam Terakhir. Lalu Rasulullah saw bersabda bermaksud, “Aku lihat mimpi kamu kena pada Tujuh Malam Terakhir, maka sesiapa yang mencarinya, carilah pada Tujuh Malam Terakhir”.

Sabda Rasulullah saw bermaksud, “Aku diperlihatkan Malam Lailatul Qadar kemudian aku lupa – atau dilupakan – maka carilah ia pada malam ganjil dari Sepuluh Malam Terakhir. Sesungguhnya aku melihat aku sujud di dalam air dan tanah. Sesiapa yang telah beriktikaf bersama aku (di pertengahan Ramadan) maka datanglah semula (untuk beriktikaf di Akhir Ramadan)”. Para Sahabat ra berkata, “Lalu kami kembali (beriktikaf) dan kami melihat Qaza’ah di langit, datang awan dan turun hujan hingga basah bumbung Masjid yang diperbuat dari pelepah kurma. Solat pun didirikan dan aku melihat Rasulullah saw sujud di dalam air dan tanah, hingga aku lihat kesan tanah di dahinya”.

Dari Aisyah ra berkata Rasulullah saw bersabda bermaksud, “Carilah malam Lailatul Qadar pada malam ganjil dari Sepuluh Malam Terakhir di bulan Ramadan”.

Dari Aisyah ra berkata Rasulullah saw bersabda bermaksud, “Carilah malam Lailatul Qadar pada Sepuluh Malam Terakhir di bulan Ramadan”… dari Ibnu Abbas ra berkata bermaksud, “Carilah malam Lailatul Qadar pada Malam Ke 24″.

Dari Aisyah ra berkata, “Adalah Rasulullah saw apabila masuk Sepuluh Malam Terakhir, Baginda saw mengikat ketat pakaiannya, menghidupkan malamnya (dengan ibadah) dan membangunkan isteri-isteri dan ahli keluarganya”.

Mengenai Iktikaf pulan, saya perturunkan Hadis-hadis Sahih riwayat Al-Bukhari mengenainya di bawah ini :

Dari Abdullah bin Omar ra berkata, “Adalah Rasulullah saw beriktikaf pada Sepuluh Terakhir Ramadan”.

Dari Aisyah ra berkata, “Adalah Rasulullah saw beriktikaf pada Sepuluh Terakhir Ramadan sehingga Allah mewafatkannya. Kemudian selepas itu, isteri-isterinya pula beriktikaf”.


sumber: http://inijalanku.wordpress.com/2009/09/09/lailatul-qadar-mengganda-pahala/

Sunday, September 13, 2009

,,>Warna-warni Kehidupan<,,

Hidup Ini Ibarat Lampu Dinding dinyalakan di malam hari…


Betapa singkatnya hidup ini, perlunya kita memanfaatkan hidup ini sebaik mungkin. Ujian dan cabaran membuatkan hidup ini menjadi indah, mewarnai kehidupan ini.


Warna-warni Kehidupan


17 Julai 2009 - Keluarga srikandi telah menambah bilangan ahli keluarga. Keluarga Izwar Arfani & Rakmas. Bukan srikandi dapat adik baru, anak saudara baru pun bukan, tapi srikandi dapat seorang abang ipar baru. Dah lengkap dah adik-beradik srikandi yang atas-atas. Semuanya dah selamat. Eh, selamat apa? Srikandi tak selamat ke? Selamat mendirikan rumah tangga. Srikandi selamat sejahtera..^^,

Tahniah ye buat kakak kesayanganku ni... moga terus bersinar mawardah_solehah85 di bawah naungan rahmatNya, moga menjadi sayap kiri pejuang Islam yang tabah meneruskan perjuangan. Perjuangan kita belum selesai kakakku…

(maaf, gambarnya xdpt nk di upload lagi..besar sangat saiznya kot^^,..ini gmbar dari juru kamera yang pro(walaupun guna kamera xpower macam Kak Nana..hehe..tapi gambar ni yang boleh di upload..)--> srikandi juru kameranya..)


Untuk abang sham : Selamat datang ke Keluarga Izwar Arfani & Rakmas. Terimalah kami seadanya..(“,)


Alhamdulillah, walimah was running smoothly, walaupun ada berlaku beberapa accidents, tapi tiada nyawa yang terkorban.hehe.. Walaupun penat kan kak ti kan?(“,) Tapi kami tetap bersyukur, majlis berjalan dengan perancangan terbaik dariNya.


p/s to kakakku : plez forgive me for what have I did to you,(for the hantaran and so on) I’m so sorry. Tak berniat, tapi hati ini… tak pe la..lets we forgot it ok?(“,) Sebenarnya, ada satu perasaan yang pelik datang masa kakak srikandi ini nak berwalimah...


8 Ogos 2009 Trips to Seremban bersama sahabat-sahabat ENGINIUS. Menghadiri walimah Kak Najwa Nasuha bersama pasangannya. Selepas ke walimah, kami sempat singgah di rumah Kak Ruqayah. Driver perjalanan kami pemandu tegar bersama seorang police traffic.^^,


28 Ogos 2009 – Message sending to MyFamily(“,) group.

Tertera di skrin telefon srikandi, yang sedang khusyuk study untuk midterm MATH4 malamnya nanti.


Kandungan message yang dihantar tadi:


“Salam ^my beloved family^ Grand Iftar 09 – 29Ogos09 – venue: our castle or any idea? anyone to sponsor? – attire : formal & covering ur aurah – theme : green [plez..also including ur child ok?] –agenda: iftar, maghrib, isyak and terawikh congretional prayer, tazkirah, moreh, & photography session –plez bring a long our family, ur attendance are compulsory, tq for ur cooperation ^_^ ”


Satu usaha untuk mengumpulkan semua ahli keluarga srikandi, yang telah bertambah ahlinya. Alhamdulillah, berjaya juga perancangan srikandi untuk kumpul semua sekali, dengan bantuan dariNya, syukur pada Mu Ya Allah. Sebenarnya Grand Iftar ni untuk gather family srikandi sebelum Kak Ti and her family, kakak kesayangan1 srikandi terbang ke Jordan.huhu…



Tetiba, teringat kisah yang berlaku masa sesi fotografi. Sedang kami adik beradik seronok nak bergambar, kami ada berebut tempat..tetiba, kami dengar suara kecil menegur kami..


“Umi, umi… tak baik la cakap ‘aku’…”

Semua terdiam. Anak saudara srikandi, Muhamad Faqehuddin yang menugur uminya yang sedang syok berborak dengan kakak srikandi, tak perasan kami, kami menggunakan kata ganti diri ‘aku’.


Selepas tu, semua berhati-hati bila nak berkata-kata..siap terkeluar ana-ana plak..hehe…


Terfikir sejenak, memang kanak-kanak ini ibarat kain putih, kitalah yang perlu mencorakkan mereka. Berilah contoh terbaik untuk anak-anak kita kelak.


Ramadhan kali ini membawa seribu makna…berbagai iktibar yang srikandi dapat belajar darinya. Moga ramadhan kali ini, lebih baik dari ramadhan sebelum ini. Amin.


3 September 2009 – Berangkatnya kakak kesayangan srikandi bersama suami dan anak-anak yang tercinta ke bumi anbia' Irbid, Jordan. Pada hari yang sama, di UIA ada Grand Iftar yang dianjurkan oleh ENGINIUS, tapi srikandi tak dapat menghadiriya, maaf ye sahabat-sahabat.. srikandi perlu ke KLIA untuk bertemu dengan kakak bersama anak-anak saudara srikandi yang nakal tapi comel dan pandai-pandai semua (kena bagi hadiah kat mak adah, mak adah dah puji korang(",)).


Selamat ye kakakku..moga di permudahkan segala urusan mu. Kami senantiasa mendoakan kalian di sana... Kakak srikandi ini berhijrah ke Jordan kerana mengikut suaminya yang akan menyambung pelajarannya di sana. Selama 4 tahun Kak Ti akan berada di sana..Salam sayang buat anak-anak saudaraku..Hurul Jannah, Muhamad Faqehuddin, dan Muhamad Fasehuddin.


dan



Ramadhan 1430H –Baru-baru ini, kita dikejutkan dengan berita kematian Ustaz Asri Rabbani

Salam Takziah keatas keluarga dan sahabat Ustaz Asri yang ditinggalkan...

Semoga Beliau Damai Di Sana.

"Dia merinduimu dan menjemputmu sebelum aku... wajarnya aku cemburu...Entah bila pula giliranku? Tugasmu telah sempurna... bertemulah Cinta Agungmu yang saban hari didambakan...Hilangkanlah rindumu dulu... pastinya kami juga bakal menyusul kesitu.."



juga untuk arwah Kak Hajar Izham yang setahun telah meninggalkan kita..moga berbahagia di sana kakakku, kami sangat merinduimu..pasti kami juga akan menyusul…

Al-Faatihah

,,>Perlukan Nafas Baru<,,

Segala puji sanjungan itu hanya kepunyaan Allah, selawat dan salam ke atas junjungan dan penghulu kami Nabi Muhammad S.A.W yang dmuliakan. Juga ke atas kaum keluarganya dan sekalian sahabat baginda.


“Ya Allah, ya Tuhanku, ajarkanlah sesuatu yang aku tidak mengetahuinya; berilah aku peringatan ketika aku terlalai atau terlupa. Ya Tuhanku, lapangkanlah untukku dadaku dan permudahkanlah untukku segala urusanku” ~amin…


Subhanallah wal hamdulillah..dua bulan blog ini bersarang berhabuk dan segala macam ber-ber…dek kesibukan dan kemalasan oleh tuan empunya blog. Asthagfirullahal azim.. Memang ku akui ini semua salah diri ini…terlalu banyak kekurangan dan kedhaifan diri ini.. Ya Allah, ampunilah segala dosa hambaMU yang hina ini..amin


Memang sudah terlalu lama jari-jemari tidak menaip sesuatu yang diniatkan untuk di post kan di srikandisolehah303. Mungkin terlalu penat jari-jemari ini menaip untuk report-report lab dan report-report progress project. Mana tidak nya, sem ini srikandi mengambil 2 subject lab, dan subject core course lain semuanya ada project, dan pada setiap dua minggu kena hantar progress report. Student life, kita tak boleh nak merungut panjang. Semuanya akan ada kebaikannya untuk diri kita kelak nanti. Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.(“,)


Bila kita membuat sesuatu, perlunya ada pergantungan pada Allah. Tidak kira, kerja sekolah ke, kerja university ke, kerja society ke. Tapi, perlunya kita berusaha sedaya upaya dahulu. Baru kita boleh berserah kepadaNya. Dalam study ni, bagi srikandi, lebih banyak dapat markah yang tidak disangka-sangka “markah berkat”, berkat bergantungan kepada Allah. Alhamdulillah…baru bermakna ‘Dengan NamaMu Aku Hidup’-(tajuk buku srikandi baru beli ^^,). Kita applykan dalam semua kerja yang kita lakukan setiap hari.


Mujurlah blog ni tiada expired date nya, kalau ada, memang dah lama blog srikandi ini akan lenyap begitu saja di alam maya ini. Seperti simcard telefon, jika kita tidak ‘topup’, dalam masa tiga bulan, akan mati dan tamatlah jangka hayat nombor seperti. Sama seperti manusia, perlunya kita ‘topup’ iman kita tiap-tiap hari, bukan sekadar hanya di bulan yang penuh barakah, tetapi di setiap hari di setiap bulan. Oleh itu ambillah peluang, untuk kita terus beristiqamah dengan amalan yang kita lakukan di bulan berkat ini.


p/s: pada sahabat-sahabat srikandi, makluman nombor telefon srikandi yang lama (line pantai timur) telah tamat hayatnya(huhu..tak teringat nak topup, sampai dah tamat tempoh nya. sayang sangat nombor lama tu..). Jadi sesiapa yang ingin menghubungi srikandi, sila hubungi nombor baru srikandi (line KL). Harap maklum.



,,^Sharing Is Caring^,,