~Ya Allah, bahagiakan kami dunia akhirat bersama selamanya~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Saturday, November 14, 2009

,,>Dedikasi Buat Adikku<,,


credit to ummijannah.blogspot.com


PEPERIKSAAN…OOO…. PEPERIKSAAN
www.iluvislam.com
Oleh : NJ maniac
Editor: naadherah


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


“Macam mana ni,peperiksaan dah dekat sangat. Ana tak habis ulangkaji lagi.. Habislah ana.. mesti tak dapat jawab. Gagallah ana nanti..”

“Peperiksaan?... ala.. Janganlah cakap tentang hal ni.. saya takut..”

“Mestilah belum bersedia.. Aku rasa kalau aku cuba sedaya upaya pun, aku tahu, tak akan sempat aku habiskan ulangkaji semua subjek tu…”

Inilah luahan-luahan yang sering dan mungkin selalu kita dengar apabila menjelangnya peperiksaan. Apabila menjelang peperiksaan, hati semakin berdebar-debar.

Tahap kerisaun mula meningkat. Pemikiran pun mulalah memikirkan pelbagai perkara-perkara negatif yang mungkin akan terjadi. Pemikiran itu kemudiannya pula ditafsirkan oleh otak dan diubah kepada gambaran-gambaran.

Ana, yang juga merupakan salah seorang mahasisiwi amat memahami keadaan yang digambarkan di atas dan turut jua melaluinya.

Peperiksaan adalah lumrah kehidupan. Kita sememangnya tidak dapat melarikan dirinya. Walau apapun jua, jika kita masih lagi memegang “title” sebagai seorang pelajar atau mahasiswa,mahasisiwi, peperiksaan itu memang tidak dapat dielakkan.

Ya,benar, kita tidak dapat lari darinya, tetapi, tidak mustahil kita tidak dapat mencuba untuk menghadapinya dengan sebaik-baik kemampuan kita. Peperiksaan bukanlah sebuah beban.

Peperiksaan merupakan kayu ukur untuk mengukur sejauh mana tahap pemahaman kita akan sesuatu perkara yang sudah dipelajari.

“Demi masa,sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran”
( surah Al-Asr: 1-3)

Masa itu ibarat pedang, sekiranya kita tidak mencatasnya, ia pula akan memotong kita. Masa ibarat senjata tajam yang bernilai apabila dimanfaatkan dengan sebaiknya, tetapi sebaliknya akan berlaku sekiranya masa dibazirkan begitu sahaja.

Menurut teori as-Syahid Imam Hasan Al-Banna, masa merupakan kehidupan. Sesiapa yang mengisikan masa dengan hal-hal yang tidak berfaedah, maka dia telah membuang kehidupannya. Hidupnya seperti tiada erti dan nilai.

Masa kian suntuk. Peperiksaan semakin hampir. Bagaimana kita hendak menghadapinya? Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk kita mencuba melakukan yang terbaik dalam peperiksaan adalah dengan menggunakan masa yang singkat itu untuk melakukan ulang kaji pantas.

Berikut adalah langkah-langkahnya:

1. Semak bahagian yang sukar. Fahami dan kuasai topik tersebut. Buat latihan yang berkaitan dengan subjek tersebut dan semak jawapannya. Lihat dan fahami rangka jawapan yang diberi

2. Bagi topik yang mudah, bukanlah perlulah diabaikan. Tetapi, buat banyak latihan dengan pantas. Ini dapat menambahkan keyakinan pada hari peperiksaan itu nanti

3. Ulang kaji kembali nota-nota ringkas yang dibuat sebelum ini. Jangan baca nota yang panjang lebar. Ini dapat mengelakkan perasaan panik apabila melihat isi kandungan yang banyak yang perlu dibaca

4. Jangan terlalu bimbang atau resah. Teruskan mengulangkaji dengan kaedah yang betul. Selain mengulangkaji pelajaran, masa yang masih lagi ada itu, haruslah digunakan dengan sebaik-baiknya untuk menyiapkan diri dari segi fizikal,emosi, mental dan rohani.

Persiapan fizikal termasuklah dengan mengambil makanan yang seimbang dan mengikut waktu makan yang betul. Hal ini dapat menjaga kesihatan dan turut memberi tenaga dan stamina kepada badan untuk terus mengulangkaji pelajaran. Aktiviti-aktiviti riadah juga tidak patut diabaikan.

Dari segi mental pula, fikirkan yang positif dan yakin pada diri. Percaya bahawa kita telah berusaha dan kita yakin untuk menghadapinya. Fokuskan diri pada apa yang diinginkan dan buang perasaan risau dan resah. Elakkan daripada memikirkan perkara negatif yang dapat terjadi.

Emosi turut juga terganggu apabila menjelang peperiksaan. Maka emosi kita turut juga perlu disiap sediakan untuk bertempur di medan peperiksaan nanti. Kawallah emosi dan cuba elakkan daripada melibatkan diri dengan konflik-konflik yang dapat menjejaskan “mood” belajar kita.

Muhasabahlah diri selalu dan fikirkan setiap kejadian ada hikmahnya. Dekatkan diri kepada-Nya dengan amalan-amalan solat-solat sunat, dan membaca Al-Quran.

Sesunggunhnya Allah mengatakan hanya dengan mengingati Allah hati akan tenang. Dari segi rohani adalah dengan memperkukuhkan lagi hubungan kita dengan Maha Pencipta.

Sesungguhnya, Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Maka berhubunglah dengan-Nya dan panjatkanlah doa kepada-Nya dengan seikhlas-ikhlas hati dan serendah-rendah diri ini sebagai hambanya.
Berdoalah agar dipermudahkan urusan dunia dan akhirat.

Seelok-eloknya, sebelum mula ulangkaji, maka lakukanlah ibadat solat taubat dan hajat, pinta moga mudah memahami dan mengingati pelajaran tersebut. Selain itu, pohonlah restu dari ibubapa dan guru.

Jangan melukai hati mereka. Percayalah wahai pejuang di medan pertempuran peperiksaan, kerja yang dilakukan hari ini akan menyelamatkan kita hari esok. Tiada yang dilakukan di dunia ini sia-sia kecuali perkara yang sia-sia itu sendiri.

Maka gunalah masa yang suntuk ini dengan sebaik-baiknya. Jadilah seorang penuntut ilmu yang cekal hatinya, yang teguh pendirian dan azamnya, yang tidak mudah dipatahkan dengan cabaran yang menimpa. Jadilah seoarng penuntut ilmu yang patuh dan tunduk kepada Yang Maha Pencipta, yang mempercayai dengan sebulat keyakinan akan kekuasaan Azza Wa Jalla yang menentukan segala-galanya.

Usahlah resah dan gelisah, tetapi bangkitlah, wahai mujahidin, mujahidah. Janganlah gentar dalam berjihad menuntut ilmu dalam mencari keredhaan-Nya. Study itu jihad. Selamat berjaya dalam peperiksaan.

sumber:
http://www.iluvislam.com/


~dedikasi khas buat Adikku, Nur Hidayah Izwar Arfani...SBPIK, SPM 09..18 November 2009
..SElamat berjuang ye..do the best...^^,


,,>Langkah Tercipta<,,

Semalam aku kelukaaan
Kecewa kehambaan mencalar ketabahan
Mimpi yang sering ku harapkan
Mejadi kenyataan
Namun tak kesampaian

Allah...
Ingin ku hentikan
Langkah ini
Bagai tak mampu
Untuk ku bertahan
Semangat tenggelam
Lemah daya harusku aku merana
Namun jiwa ku berbisik
Inilah dugaan

Dan mataku kini terbuka
Pada hikmah dugaan
Uji keimanan
Dan bila dilontarkan ujiaan
Diluar kekuatan setiap diri insan

Allah...
Pimpinlah diri ku
Untuk bangkit semula
Meneruskan langkah
Perjuangan ini
Cekalkan hati
Dan semangatku
Kurniakan ketabahan...

Agar mimpi jadi nyata
PadaMu ku meminta
Daku mohon Agung kudratMu
Wahai Tuhan Yang Satu
Segalanya dariMu…

musyid: UNIC
album: Langkah Tercipta

Tuesday, November 3, 2009

,,>Seperti Biasa<,,

Alhamdulillah… syukur ke hadrat Ilahi. Masih lagi dapatku bernafas di saat dan ketika ini. Selawat dan salam kepada orang yang mulia lagi diagung-agungkan, Rasulllah s.a.w. Dengan perjuangan dan pengorbanan baginda hingga ke saat ini dapat kita rasakan Islam dan Iman. Itulah permata yang bukan sembarangan. Permata yang dapat menyelamatkan kita dari penderitaan di dunia dan akhirat..

Inilah permata yang hendak kita gali dan cari tetapi bukan di dasar laut dan dasar bumi tetapi kita kena menempuhi jalan-jalan mujahadah yang dilalui oleh para salafusoleh zaman dahulu..insya Allah.


Alhamdulillah..seperti biasa, posting berkisar tetang kisah ini yang selalu srikandi bicarakan. Hampir setiap semester. Bagi naik semangat sedikit untuk meneruskan kehidupan. Ya, sahabat-sahabat, teruskan perjuangan kalian…

Sekarang fatrah final examination Semester 1 09/10. Tapi sem ni srikandi start exam lambat sedikit. Orang lain dah nak habis exam, tapi srikandi baru nak start. Tak pe, insya Allah, ada keberkatan, amin.

Hurm exam tak start lagi, tapi otak dah terfikir perancangan untuk cuti kali ini. Habis exam, balik Kuantan, nak shopping dengan sahabat kesayangan srikandi (tunggu ye Sya^^,), buat baju raya (raya haji nak dekat dah kan^^,), bagi tutorial untuk adik yang nak SPM(siap r..tunggu adah balik nanti=]), lepas tu join program anak angkat (insya Allah, jika dapat green-light dari Ma & Abah).


Semester ini merupakan semester yang paling banyak projek yang perlu di buat (setakat ni, tapi lepas2 ni mesti lagi banyak.huhu..). Boleh dikatakan each subject ada project. Bila ada project, mesti kena buat discussion, kena hantar report each two weeks, final report dan presentation. Alhamdulillah, srikandi berjaya melakukan semuanya dengan kerjasama yang dari sahabat-sahabat satu project yang sangat memahami..dan pastinya pertolongan dariNya. Terima kasih Ya Allah, atas rahmat dan kasihMu yang tidak terilai buat setiap hamba-hambaMu.


Senarai project SEM 1 09/10 (tarikh presentation):

1- Project ECE Lab II- Digital Logic Design : 4 Sept 09

~Advance Traffic Light

2- Presentation CCFM (Parenting & Family Management) : 14 Oct 09

3- Project Data Structure & Algorithm Design : 24 Oct 09

4- Project Multimedia Technology : 26 Oct 09

~ ni website project srikandi. Jemput lawat ye.link

~Dr Shibab memang best…

5- Project ECE Lab I – Circuit Analysis : 26 Oct 09

~hari nak present, baru print poster. Project ni paling succeed, kami dapat the Best Group from Dr Sheroz Khan^^,. Thanks a lot Sir.

~walaupun srikandi ada dua presentation pada hari tersebut..

Bersama instructor kami yang very sproting, Kak Arfah

6- Project Math 4 : 30 Oct 09


Antara peristiwa yang berlaku dalam semester ini:


~Berkat bulan Syawal ^^,…28 Syawal 1430..Alhamdulillah..

Selepas majlis, ber'skype' dengan family Kak Ti diJOrdan


~ AGM ENGINIUS XV & Hari Raya Celebration,9am..23 October 2009..Kenangan Terindah..


~ AGM Ma’ruf Club, 8.45pm..23 October 2009..habis AGM ENGINIUs, prepared for AGM MC plak…

Bergambar selepas habis AGM..(ada seorang ni budak Account, nak sangat amek gambar depan bank..kami join je la…)


~Trip To Nilai, 31 Ocotber 2009.. first time sampai Nilai..teruja sangat (Alhamdulillah selamat sampai, walaupun driver seorang je^^,)……..sempat shopping di Niali Square.

Pandangan dari Mahallah Ummu Salamah, Pusat Asasi UIAM Kampus Nilai, NS


Last but not least, Selamat Mengulangkaji buat semua sahabat-sahabat…


“Ya Allah, sekiranya kegagalanku membawa fitnah pada Islam dan perjuangan, maka Kau cemerlangkanlah aku dalam setiap perkara. Dan sekiranya kejayaanku membuatku jauh dari Islam dan perjuangan, maka Kau lebih berhak menentukan selayaknya untukku, kerana aku imani, tiada apa yang Kau takdirkan sia-sia melainkan ada hikmah yang belum tersingkap nilainya..amin”

,,^Sharing Is Caring^,,