~Ya Allah, bahagiakan kami dunia akhirat bersama selamanya~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Sunday, November 14, 2010

,,>Cara Heal 'Virus Shorcut'<,,

Salam Zulhijjah buat semua...

Hari ini saya nak berkongsi dengan anda semua.

Heal Virus 'Shortcut'

Bagaimana nak heal virus 'Shortcut'. Baru-baru ini, virus ini sedang hebat melanda di seluruh skrin komputer. Sekarang tak pasti plak virus apa lagi yang sedang melanda.


Ok.


Cara-caranya :

1. Tekan butang Start. Pilih Run (@ taip Run di ruang Search). Taip cmd di ruang Run.

2.Kemudian skrin ini akan dipamerkan.


3.Pastikan direct location yang ingin diheal. Contoh, di pendrive, location I. (Lihat di My Computer, lihat pendrive@tempat yang anda ingin heal, apa locationnya. Kebiasaan ianya berada dalam kurungan.)

4.Kemudian masuk ke dalam location dengan menaip I: (jika location anda I)

5. Taipkan coding ini attrib -h -r -s /s /d


6.Tunggu beberapa saat untuk komputer memproses.

7.Buka folder yang telah diheal.

8.Delete semua benda alah yang bukan anda punya.Non-sense.(Hati-hati, jangan tersalah delete plak!)

9.Cuba buka file yang 'shortcut' sebelum ni.

10.Isnya Allah, anda akan dapat membuka seperti biasa. Done.

Cara ini juga sesuai untuk mengheal virus-virus hidden, missing folder dan sebagainya.

Terdapat juga cara lain untuk healrtcu virus shortcut ni. Tapi agak complicated. Bagi saya, ini cara yang paling mudah.

Semoga ia membantu anda semua. Saya memahami perasaan bila folder kena virus ni. Mula-mula nak menangis je rasanya. Tapi bila dah tahu cara nak heal, Alhamdulillah selamat.

~Sekarang external hard disk saya plak tak detect. Semua note dalam tu... Dah try kat semua komputer, tapi tak de satu pun yang dapat detect. Sedang mencari solutionnya. Dah tukar cabel pun tak jadi jugak. Jika anda tahu solutionnya, boleh la share bersama ye!

Ok. Selamat Mencuba. Sharing is caring^^,

0 comments:

:a   :b   :c   :d   :e   :f   :g   :h   :i   :j   :k   :l   :m   :n   :o   :p   :q   :r   :s   :t

Post a Comment

,,^Sharing Is Caring^,,