~Ya Allah, bahagiakan kami dunia akhirat bersama selamanya~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Tuesday, February 8, 2011

,,>Tak TerUCAP olehku<,,

Alhamdulillah wa syukurillah..masih bernyawa hingga ke saat ini.

“Tak terucap olehku”

Sekadar ingin berkongsi dengan semua (agak eager nak menulis kali ini).

Pernah tak anda semua memberi ucapan? Sebelum berucap anda sudah ada point-point untuk bercakap, tapi bila sedang berucap tu keluar plak point-point lain. Kadang-kadang menggoreng je banyak. Isi satu pun tak de..

Hurm, bagi saya. Banyak kali juga berlaku. Sebelum bercakap tu, dah ada point-point. Tapi bila tengah cakap, yang lain pula yang keluar. Bila dah habis cakap tu, mula la, rasa macam tak puas hati pula. Isk…susah betul. Tapi kadang-kadang tu objektif tercapai juga la walaupun banyak merapu.^^p

Hari ini, sekali lagi berlaku. Isk…

Dalam kelas VLSI (Very Large Scale Integrated) Design ECE 4141 subjek Core-Course student CIE.

Kebiasaannya dalam kelas ni, Madam Fadzlin selalu mulakan kelas dengan tazkirah, discussion tentang isu semasa, tayangan video [Sambil tunggu student yang datang lambat. Al-maklum la, kelas ni jam 8.30pagi. Jadi, faham-faham sendiri la ye. Tambah plak, total student dalam kelas tu 12 orang je. Memang bertabah la tunggu sorang-sorang datang^^, ]

Hari ni Madam mulakan dengan tayangan video, dan Madam suruh kami bagi pandangan tentang video tu. Habis video tu, Madam tanya:

“Ok. Anyone want to say something about this video? One from sister and one from brother”

[Huh,dalam kepala saya macam point-point gak la. Tapi satu je, in ENGLISH. Huh, in MALAY pun merapu-merapu, English apatah lagi la…huhu]

Classmate dah tunjuk-tunjuk…kesabaran je.

Then, dengan rela paksa,saya menvolunteerkan diri. Mohon kebenaran Madam,

“Madam, campur-campur English Malay boleh Madam?”

“Better in English fully”

“Ok Madam…”[Dengan pasrahnya, saya memulakan kalam dengan Bismillah..]

“………………..”

Tak perlu anda semua tahu apa yang saya merapu dalam kelas tadi. Cukuplah Madam dan classmate saya saja yang tahu. Maaf ye Madam dan classmateku, atas kemerapuan saya tadi.

Habis tu, mula la…… “Alah, nape aku tak cakap macam ni tadi??”

Cukup.

Usah menyesal. At least, anda telah lakukannya [dengan suara ketaq-ketaqnya.huhu]. Anggap satu training ye[sedapkan hati sendiri.^^,]

~~Selingan : Sangat suka masuk kelas VLSI dengan Madam Fadzlin ni. Walaupun kelas 8.30pagi [bertahan je..] tapi kami berlumba-lumba datang awal ke kelas. Sebab sebelum ini, selalu Madam dulu yang sampai. Student tak de lagi. Sekarang dah bersemangat nak ke kelas VLSI. Lagi satu sebab, 10 minit sebelum start belajar. Mesti ada something Madam akan kongsikan pada kami. Yela, student ENGIN asyik belajar circuit, CMOS, pass transistor je. Ilmu Ukhrawi ni, alternative sendiri la nak belajar.

--Medan traning untuk develop idea.

Habis kelas VLSI, saya ke kelas EOP (English for Occupation Purpose)LE 4100 plak.

Memang berkebetulan hari ini. Apa yang saya kesali dalam kelas VLSI tadi, terus dapat solutionnya dalam kelas EOP ni. Alhamdulillah.

Topic hari ni : The Art of Condensation.

This topic is about how we want to organize our points when we give speech. And also, how we want to make our points is related to each others. And this what I get from Madam Liza (my EOP lecturer):

Apa-apa pun, untuk power dalam speaking ni, kena banyakkan practice. Yes, practice make perfect, right?

Insya Allah, ada jalannya…

TRAINNING…kena training dan practice.Gambatee..


Jom sahabat-sahabat, kita perkasakan diri kita!

[Huh,berjaya! Update blog time busy yang amat...]



3 comments:

Amy Natasha Adam said...

salam dik..hehe..same la dgn akk..=)takpe, asal kite da mencuba..

n0rsyAhIdA m0hAmAd said...

adah, sila remove kat tepi kiri tu.sibuk xleh nak baca.hehe

sapela classmate yg duk tuju-tuju tu.dorang nampak adah boleh speak out,tu dorang tuju anda.

insyaAllah,ada hikmahnya..^^

Sri KaNdi^soLehah^_^ said...

K.Amy : Wsalam kak...hehe...insya Allah kak. Jom, kita perkasakan diri kita!

Syida : xnak remove^^p

yela tu...lain kali saya tuju-tuju untk kamu pula ye..

Inysa Allah..Amin^^,

:a   :b   :c   :d   :e   :f   :g   :h   :i   :j   :k   :l   :m   :n   :o   :p   :q   :r   :s   :t

Post a Comment

,,^Sharing Is Caring^,,